Muziek in de Emmaüskerk!

De afgelopen jaren vonden een paar keer per jaar  op zaterdagmiddag Emmaüsconcerten  plaats waarbij getalenteerde musici optraden met een klassiek repertoire. Vooraf was er een kopje koffie en na afloop was er gelegenheid voor ontmoeting onder het genot van een drankje. De concerten waren gratis met na afloop een collecte.

De doelstelling was om het publiek niet alleen een mooie muzikale middag te bezorgen, maar ook gelegenheid voor ontmoeting te scheppen. Muziek tilt immers op en verbindt.

Voorlopig staan er geen nieuwe concerten gepland.

Op zaterdagmiddag 5 november trad mezzosopraan en performer Ekaterina Levental weer op, nu met het derde deel van haar autobiografische drieluik, Schoppenvrouw. Dit was een vervolg op De Weg en De Grens die zij eerder in de Emmaüskerk uitvoerde. Zij vertelde over zichzelf en speelde de rollen van haar eigen oma en nog vier sterk verschillende vrouwen. Het was een unieke en bijzondere voorstelling. Het was fijn om dit weer met zovelen mee te maken!

Zaterdagmiddag 12 februari zat de kerkzaal naar coronabegrippen vol met mensen die er allemaal naar uitgekeken hadden om het Emmaüsconcert met pianist Jan-Willem Rozenboom mee te kunnen maken. Het werd een middag waar iedereen blij van werd. Jan-Willem speelde Schubert bevlogen, intens en virtuoos, en had er zichtbaar plezier in dat hij na de lockdown weer kon optreden voor publiek. Het is fijn dat we als Emmaüskerk ook op deze manier gastvrij kunnen zijn en zowel muzikanten als luisteraars gelegenheid bieden voor ontmoeting en verbinding rondom mooie klassieke muziek. 

Het Emmaüsconcert van 30 oktober met muziektheatervoorstelling De Grens was weer een bijzondere beleving: zoveel mensen die geraakt werden door het aangrijpende verhaal van Ekaterina Levental en door de manier waarop ze de muziektheatervoorstelling vorm gaf! De Grens is gebaseerd op dagboekfragmenten van Ekaterina, uit de periode waarin ze als 16-jarige vluchteling aankwam in Nederland en is het vervolg op De Weg.

Een reactie van een van de bezoekers: Wat heerlijk dat jullie zo n mooie concerten organiseren, we genieten er zeer van, ik vind t gewoon een mooi cadeau. Dankjulliewel!

Emmausconcert 2020 02 29Het Emmaüsconcert op zaterdagmiddag 29 februari 2020 was meer dan een concert. Tegen het decor van een grote landkaart acteerde, zong en speelde artieste Ekaterina Levental. Ze vertelde haar bijzondere verhaal over haar vlucht uit Oezbekistan, samen met haar ouders en broertjes. Steeds ergens aankomen - in Israël, daarna in Moskou, Wenen en uiteindelijk in Amsterdam - en steeds het gevoel hebben dat je nergens bij hoort. Dat bracht de problemen die vluchtelingen ervaren heel dichtbij. Het maakte op de vele aanwezigen grote indruk, zowel haar bijzondere verhaal, als haar prachtige zang en spel. Wellicht zien we haar nog eens terug in de Emmaüskerk!

Emmausconcert 2019 10 16Op zaterdagmiddag 16 november 2019 vond het tiende Emmaüsconcert plaats met als thema ´muziek tussen Allerzielen en Eeuwigheidszondag´. De Cantorij van de Theologische Universiteit in Kampen, met medewerking van organist Carl Visser en onder leiding van dirigent/organist Sander van den Houten brachten werken ten gehore van Da Palestrina, Buxtehude, Lauridsen en Rutter. Het was een middag met prachtige koorzang en mooie orgelklanken waar we met velen van mochten genieten. Bijzonder om te ervaren dat mensen vanuit allerlei achtergronden – Katholiek of Protestant of anderszins – met elkaar verbonden werden. Het kwam echt tot ontmoeting – één van de doelstellingen van de Emmaüsconcerten.

Emmausconcert 2019 02 16Het Emmaüsconcert op 16 februari 2019 was opnieuw een groot succes. Het Colori Ensemble met Rianne, Wilma en Arjan Jongsma (fluit, hobo en marimba) bracht een toegankelijk en afwisselend programma. Zij speelden werken van onder andere Bach, Piazzolla en Bartók en de Friese componist Sipke Hoekstra, die speciaal voor dit ensemble heeft geschreven. Ongeveer 170 bezoekers genoten van deze getalenteerde musici en het programma dat zij brachten!