Preek over Jesaja 63:15-64:2

2009-12-20 n.m.

Ds. A. van der Dussen

Uw wil geschiede

Liturgie:

♪ Psalm 89:1,3
♪ Gezang 124
♪ E66
♪ Gezang 66:5,6
Jesaja 63:15-64:2
♪ Gezang 35
♪ E131

Het publieke domein godsdienstvrij

In december 2009 stonden de volgende berichtjes in de krant.

Een God-vrije aarde is een ramp

“Godsdienst mag, maar alleen achter de voordeur.” Dat geldt ook van christenen. Sterker nog: dat geldt wat betreft de mensen die dat zeggen ook van God. God mag er best zijn van hen, mits ook Hij achter zijn eigen voordeur blijft. God in de hemel – daar heeft niemand bezwaar tegen. Het gaat erom dat de hemel en de aarde twee gescheiden terreinen blijven. De hemel is voor God en voor de christenen die in Hem geloven. De aarde daarentegen is voor de mensen. Die dient God-vrij te zijn! Welnu, tegen die tendens in bidden we met het de derde bede van het Onze Vader:

Uw wil geschiede gelijk in de hemel alzo ook op de aarde.

Want met dit gebed bidden we erom, dat God zijn machtige aanwezigheid niet beperkt tot de hemel alleen, maar die ook uitbreidt over de aarde. Immers, volgens de zienswijze van de Bijbel is het een ramp als God zich terugtrekt in de hemel en de aarde prijsgeeft aan de mensen. Lees Jesaja 63:15-19. Daar wordt beseft dat het een hel wordt op aarde als God zich in de hemel terug zou trekken en de mensen hun eigen wil doen. Opmerkelijk is vers 17: hier zijn Israëlieten aan het woord, die zich erover beklagen dat God hen op hen eigen wegen heeft laten gaan, die toeliet dat ze dwaalden. Zij hebben het dus als iets ergs ondervonden dat ze van God los kwamen en dat Hij hen daarin nog stijfde ook! Dit is de ontdekking van het geloof: dat het een ramp is als je je als mens van God los scheurt. Vandaar het smekende verlangen van vers 17:

Keer toch terug, omwille van uw dienaren!

Uit vers 18 blijkt hoe van het een het ander komt. Met dat de Israëlieten van God vervreemdden, werden ze ook weerloos tegenover hun vijanden. Zoals Simsom zijn kracht verloor toen zijn wijding aan God was verbroken, zo is het van de HEER afgedwaalde volk Israël een gemakkelijke prooi voor de heidenen:

Sinds kort hebben onze vijanden uw heilig volk in hun macht gekregen en uw heiligdom vertrapt.

Dat laatste is het ergste van alles. Gods tempel is verwoest. Hij heeft geen woning meer op aarde. Hij heeft zich geheel en al laten terugdringen in de hemel. De aarde is inderdaad God-vrij geworden, maar dat is het tegendeel van een bevrijding. Het betekent dat de mensen van zijn ontferming beroofd zijn (63:15). Zo klinkt in Jesaja 63:19 alleen maar een weeklacht over een wereld waaruit God is teruggedrongen:

Het is alsof U nooit over ons hebt geheerst, alsof uw naam nooit over ons is uitgeroepen.

Hoort u? Als God zich achter de voordeur van de hemel terugtrekt voltrekt zich op aarde een ramp. Dan dwaalt Gods volk van hem af en krijgen zijn vijanden de overhand. Zo gezien zijn er in onze samenleving ernstige dingen aan de hand.

Adventsgebed

Tegen deze achtergrond heeft Jezus ons leren bidden dat God er geen genoegen mee neemt dat Hij heerst in de hemel. Alles zou ons eraan gelegen moeten zijn dat Hij ook op aarde heerst. Zo pakt Jezus in de derde bede van het Onze vader de machtige verzuchting op van Jesaja 63:19b en 64:2:

Scheurde U maar de hemel open om af te dalen! Als U toch zou afdalen!

Hoort u de hartstocht in dit gebed? Het is een en al adventsverlangen. Op het Kerstfeest vieren wij dat de hemel daadwerkelijk opengescheurd is en dat God naar de arde afdaalde. Maar vandaag de dag worden wij met de neus gedrukt op de tegenbeweging. God wordt teruggedrongen achter zijn voordeur, en de mensen beseffen niet hoe rampzalig dat is. Zo leert Jezus ons bidden dat God tegen die tendens ingaat. Als we het Kerstfeest niet zouden kunnen vieren, hadden we wellicht de moed al lang opgegeven om dit te bidden. Het lijkt soms zo volkomen onwerkelijk, dat dit proces ooit nog gekeerd kan worden en dat de aarde ooit vol wordt van Gods kracht en heerlijkheid. Maar nu: de hemel is opengescheurd! God heeft zich in Christus een plaats verworven op aarde, midden tussen de koningen en keizers in! Laten wij dus niet verslappen en er hartstochtelijk om blijven bidden, dat God zijn wil ook op aarde doe geschieden. Want dít heeft onze wereld nodig: dat midden in deze wereld, waar door geldzucht beheerste banken staan en een economie vol onrecht op gang wordt gehouden, waar milieuconferenties machteloos eindigen en politici hun eigen wil uitschreeuwen, waar ook de kerk het spoor bijster dreigt te raken en mensen in geestelijke verwarring op drift raken – dat midden in deze wereld zijn naam wordt uitgeroepen, zijn wil wordt gedaan. Als je één ding leert met Kerst is het dit: bidden.

O HEER! Scheurde u maar de hemel open om af te dalen. Dat úw wil wordt gedaan, hier, op aarde.


Amen

N.B. Indien U een preek anders dan voor uzelf wilt gebruiken, stelt ds. van der Dussen een e-mailbericht aan hem op prijs. Wil hem ook vermelden als bron van de preek.