Preek over 1 Tessalonicenzen 1:5a

2002-05-19 v.m.

Ds. A. van der Dussen

Woorden die je leven veranderen.
Pinksteren.

Liturgie:

♪ Gezang 285: 1, 2
♪ Psalm 150
♪ Gezang 14
♪ E9, De apostolische geloofsbelijdenis

Inleiding

De preek gaat over de volgende zin in het belijdenisformulier: "Door zijn Heilige Geest bewerkt God, dat steeds opnieuw mensen in de loop van hun leven door het evangelie geraakt worden." Ik wil benadrukken, dat er woorden zijn die inslaan als een bom, die je leven veranderen. De mensen die vandaag belijdenis doen zeggen: "Bij mij is dat gebeurd." De boodschap is: het kan nog veel meer mensen gebeuren, want het is Pinksteren geweest.

1. Sommige woorden hebben de kracht je leven te veranderen.

Het is waar: zulke woorden zijn er maar weinige, maar ze zijn er. Ga maar na: sommige mensen horen hun hele leven echoën wat ze als kind moesten horen: "Jij bent een nul. Jij deugt niet. Jij had er niet moeten zijn." Dat zijn negatieve woorden die het leven bepalen. Maar er zijn ook positieve woorden. Iemand kan zijn hele leven terugdenken aan de raad die zijn moeder hem gaf: " Zul je altijd onthouden dat..." In Handelingen 2 slaan de woorden van Petrus in als een bom: "Jullie hebben de verkeerde gekruisigd." Het luidt een ommekeer in het leven in van heel veel Joden die dat horen. Heel de Bijbel is vol van woorden die ons leven kunnen veranderen. Voor de een is het de gelijkenis van de verloren zoon. Voor de ander is het psalm 23. Voor de derde is het de opwekking "Vrees niet!" en voor de vierde "Maak je toch niet zo´n zorgen..." De drie jongeren die vandaag belijdenis doen hebben zo ook alle drie woorden die hun leven veranderen, blij maken, houvast geven. Daarvoor gaat de Bijbel. Als we er niet door geraakt worden en ons leven erdoor laten beïnvloeden heeft de Bijbel z´n doel met ons niet bereikt. Het is wel apart. Wij vragen eindeloos: hoe merken we iets van God als Hij bestaat? Een antwoord dat altijd weer terugkomt is dit: aan zijn woorden. Paulus constateert het in I Thess.1: 5 met opgetogenheid: "Onze evangelieverkondiging is niet slechts in woorden tot u gekomen, maar ook in kracht en in de Heilige Geest en in grote volheid." Dat zeg ik u en jullie vanmorgen: de Bijbel bevat woorden voor u en jullie allemaal die uw leven diepgaand willen beïnvloeden. Prachtig toch, dat die woorden er zijn, en dat God zó met u bezig wil zijn?!

2. Dat heeft alles te maken met de Heilige Geest.

We weten allemaal: woorden kunnen ons ene oor ingaan en het andere uit. Ze doen niks. Je hoort ze amper. Je vader en moeder hebben eindeloos veel tegen je gezegd, maar slechts een fractie daarvan heeft indruk gemaakt. Bijbelwoorden ook: ze kunnen ons volledig onberoerd laten. "Het zegt me niks." Dan kun je heel hard gaan schreeuwen. Helpt dat? Je kunt er stunts bij uithalen. Helpt dat? Het is erg om het te moeten zeggen: "Nee, het helpt niet." Een mens is soms zo doof als een kwartel. Ik denk wel eens: ""Had iemand mij dat maar eerder gezegd..." En dan blijkt dát het al eerder gezegd was... Maar met Pinksteren slaan Petrus´ woorden wél in als een bom. Waar ligt dat aan? Aan de Geest. Dan ineens gebeurt er van alles. Aan de kant van de sprekers én aan de kant van de hoorders.

3. De Geest.

Moeilijk onderwerp. Je moet dan, schijnt het, ineens allerlei dingen van binnen kunnen voelen. In Handelingen 2 wordt het anders belicht. Dáár blijkt ´de Geest´ samen te hangen met ´kunnen spreken en luisteren´. Dat mensen ineens aan de lippen hangen van Petrus. En dat Petrus zó spreekt dát de mensen ook aan zijn lippen hangen. Zo was het al in het oude Testament. De Geest grijpt mensen aan en maakt ze tot profeet: iemand die wat te zeggen heeft. Petrus heeft wat te zeggen. Zo maakt de Geest de Bijbel tot een boek dat wat te zeggen heeft. En Hij dringt diep door tot ons hart zodat we het hóren, eindelijk. De Geest is dus eindeloos veel aan het werk zonder dat wij het weten. Steeds als een mens iets van de bijbel onthoudt, erdoor getroffen wordt, doet Hij zijn werk. Steeds als het gebeurt dat een mensen leven gestempeld wordt door woorden uit de Bijbel, bewijst Pinksteren zijn kracht. Paulus heeft het zo ervaren: "Onze evangelieverkondiging is niet slechts in woorden tot u gekomen, maar ook in kracht en in de Heilige Geest en in grote volheid." Het dééd wat!!

4. Conclusie: heb moed en verwacht veel van de Geest.

Het is gek: soms oefenen woorden je leven lang hun kracht in je uit. Maar soms ook kun je er níet op teren. Dan zeg je: "Gek, daar werd ik vroeger nu zo door geraakt, en nu word ik er niet meer warm of koud van..." Dat kan ook gebeuren als je belijdenis doet. Het vuur van vandaag kan flauwer gaan branden. Niet somber van worden: de Geest is er om het weer op te doen laaien. Blijf dus met die Bijbel bezig in de verwachting dat Hij steeds opnieuw jouw leven erdoor zal beïnvloeden. En als je nog niet geraakt bent: ga op weg, en roep de Geest aan, en geloof dat hier de woorden staan waarmee God jouw leven wil veranderen en jou wil blij maken en houvast geven.

Amen

N.B. Indien U een preek anders dan voor uzelf wilt gebruiken, stelt ds. van der Dussen een e-mailbericht aan hem op prijs. Wil hem ook vermelden als bron van de preek.